22 643 63 00
biuro@stocker.com.pl
ul: Farbiarska 42, 02 - 862 Warszawa
Wyszukiwarka
Czyszczenie piekarnika nie należy do tych najprzyjemniejszych czynności. Prawda ? Choć jedzenie smakowało wszystkim i nic nie zostało na stole, to w piekarniku z pewnością coś pozostało. Najczęściej są to kawałki mięsa, warzyw i sos, które przez czas jedzenia zdołały przywrzeć do ciepłych ścian piekarnika, stając się tym samym prawdziwą zmorą. Na szczęście przychodzą nam z pomocą bohaterskie środki.
A oto trzy sprawdzone środki chemiczne do piekarników, które posiada każda hurtownia chemii gospodarczej.
1) Dr. Beckmann- wysokiej jakości chemia niemiecka w formie żelu bezwonnego, który ułatwia nanoszenie na ściany piekarnika. Jest to środek uniwersalnego przeznaczenia, a więc również nada się do czyszczenia innych urządzeń.
2) Mleczko do czyszczenia Cif z mikrokryształkami- znakomicie znane mleczko jest łagodne dla nosa, składniki czynne pozwalają skutecznie pozbyć się zabrudzenia a formuła nabłyszczająca podkreśla efekt pracy. Zawarte w mleczu mikrokryształki stanowią miękkie ścierniwo ułatwiające czyszczenie.
3) Oven Cleaner- to wysoce efektywny preparat używany w kuchniach przemysłowych. Mocne substancje aktywne pozwalają czyścić bez szorowania. Doskonały do mycia pianowego i na ciepło w temperaturze do 70 stopni. Pozostawia połysk i blask.
Oprócz wymienionej chemii czyszczącej, możemy znaleźć inne równie dobre artykuły w pobliskiej hurtowni. Żaden z nich zatem nie wyręczy nas w stu procentach więc zobaczmy jak się do tego zabrać.
Istnieje niezliczona ilość złotych metod mówiących w jaki to sposób doszorować piekarnik.Aby zoptymalizować proces czyszczenia najistotniejszym jest, aby piekarnik był wystudzony ( chyba, że mamy preparat do stosowania na wyższe temperatury ) przed rozpoczęciem wszelkich czynności a następnie namoczyć zabrudzenia wodą z płynem do zmywania. Można dolać do wody też mleczko, wzbogacając tym samym siłę działania. Ilość płynu zależy od poziomu zabrudzenia. Należy pamiętać, aby do szorowania wybrać gąbkę o dostosowanej szorstkości. Po wykonaniu wstępnych działań, możemy na zabrudzoną powierzchnię nanieść preparat czyszczący tj. np mleczko czyszczące i delikatnie wetrzeć czyścikiem a następnie spłukać.
Na rynku jest wieje dostępnym preparatów dedykowanych. Z przeznaczeniem do domów, kuchni przemysłowych. W nowych produktach znajdujemy udoskonalone środki aktywne , wzbogacające nabłyszczacze. W głównej mierze należy patrzeć na ich przeznaczenie, aby nie zniszczyć powierzchni. Duża liczba tych preparatów to mocno działające środki aktywne nienadające się do niektórych powierzchni i stosowania w pomieszczeniach zamkniętych z powodu drażniącego działania.
Mleczko do czyszczenia wydaje się być bardziej neutralne i łagodniejsze, nie mogące wyrządzić poważnych szkód. Poza tym cena mleczka uniwersalnego jest niższa, niż dobrego preparatu dedykowanego a efektywność działania mleczko potrafi być podobna do niższego jakościowo dedykowanego środka czystości.
Teraz nie powinno być problemu z wybraniem odpowiedniego rodzaju środka czystości. W takim razie, jak dawały sobie radę nasze babcie, które nie miały tak zaawansowanej chemii?
W dobie rozwoju technologicznego nasze piekarniki to zaawansowane roboty. W wyposażeniu współczesnych piekarników mamy oczyszczanie parą, czyszczenie pirolityczne, czyszczenie z pomocą paneli katalitycznych i w przyszłości wiele lepszych udogodnień. Nasze babcie do dyspozycji miał najczęściej wodę, sodę i ocet. Te trzy składniki były poprzednikami dzisiejszej chemii czyszczącej.
Cały proces polegał na tym, aby do naczynia wlać wodę z octem i włożyć do piekarnika ustawionego na niską temperaturę. Powstająca para z kwasem octowym zmiękczała zabrudzenia.
To połączenie było równie skuteczne. Polegało na naniesieniu sody na brud i nawilżeniu wodą. Po odczekaniu kilku chwil, brud odpuszczał.
W dalszym ciągu mycie piekarnika to trudna czynność. Wiedząc, który środek kupić i jak się do tego zabrać, powinno być trochę łatwiej. Pamiętajmy, że metody babć nie poszły do lamusa i w dalszym ciągu pozostają aktualne.